Rozhovor s p. Bedřichem (vyšlo dříve na signály.cz)

26. 2. 2010 0:00
Rubrika: rozhovory | Štítky: premonstráti , tema:rady-hnuti

Dlouholetí čtenáři signály.cz (či tehdá SiGNÁLY.cz) již tento článek z roku 2005 znají, ale přetiskujeme ho znovu. Za signály.cz se ptal ferenc.

Náš seriál života v řádu pokračuje dalším dílem, který je věnován řádu premonstrátů. Na otázky ochotně odpovídal novokněz P. Bedřich Přemysl Hanák OPraem, kterému patří můj velký dík.


 

Zdravím vás Otče Bedřichu. Úvodem bych se zeptal na několik obecných otázek o řádu premonstrátů a později bych se vás zeptal na několik otázek o Vaší cestě do tohoto řádu. Kdo byl zakladatelem řádu premonstrátů?

Náš řád založil německý šlechtic sv. Norbert z Xanten, potomek knížete Herberta z Gennefu.

Zmínil jste sv. Norberta, kdo to byl a kdy žil?

Norbert se narodil někdy po roce 1080 (přesný rok narození neznáme) v bohaté rodině v městečku Xanten. Byl předurčen ke kariéře duchovního velmože, ale zažil bouřlivou konverzi a stal se potulným apoštolským kazatelem. Jeho putování vyústilo v založení nového řeholního řád, sv. Norbert sám umírá v roce 1134 jako magdeburský arcibiskup.

Kdy a kde byl řád premonstrátů založen?

Premonstráti byly založení ve francouzském Prémontré nedaleko Lyonu v roce 1120.

Jakou řeholí se řídí řád premonstrátů a čím se zabývá?

Legenda z prvních dob našeho řádu uvádí, že o první noci, co Norbert pobýval v Prémontré, se mu zjevil sv. Augustin a sám mu předal svou řeholi. Premonstrátský řád jako řeholní společenství převážně kněžské se snaží rozvíjet vlastní duchovní život, aby mohli jeho plody zprostředkovávat jiným. V našich podmínkách tedy většina našich kněží působí v duchovní správě na vlastních tedy řádových farách nebo i farách diecézních.

A to je každý premonstrát knězem?

Každý ne, máme i bratry nekněze, kteří mají nejrozličnější náplň práce a tím spoluvytváří pro společenství tolik potřebné zázemí. A samozřejmě jako mnohé jiné řeholní společenství máme i ženskou část řádu – sestry premonstrátky.

Jaký je rozdíl mezi řádovým a diecézním knězem?

Kdyby nebyl žádný, byla by to chyba. Řeholní kněží žijí na farách převážně ve společenství a nikoli sami. Kromě běžných kněžských povinností se snaží ve svém životě ještě navíc naplňovat spiritualitu vlastního řádu.

Některé řády mají své III. řády ve světe, je tato forma řeholního života i u premonstrátů?

Nejen že premonstráti mají své terciáře, málokdo ví, že sv. Norbert přišel s myšlenkou založit III. řád vůbec jako první.

A jak to probíhá, když někdo chce vstoupit do III. řádu, mají též nějakou přípravu a sliby?

Když někdo touží vstoupit do III. řádu prožívá jakési poznávací období řádu – noviciát. Po jeho úspěšném absolvování se stává plnoprávným členem III. řádu a dokonce může podle svého uvážení složit sliby – poslušnosti, chudoby, čistoty.

Jaký je řeholní oděv řádu?

Premonstráti chodí celí v bílém, proto se jim úplně na počátku po založení také někdy říkalo bílí bratři.

Mají premonstráti nějaké heslo?

Ad omne opus bonum parati. – Připraveni ke každému dobrému dílu

Kdy a kde byl založen první český premonstrátský klášter?

Úplně první byl pražský Strahov, založen roku 1143

Můžete nám říci stručnou historii řádu v Českých zemích od založení prvního kláštera až do dnešních dní?

Po uvedení do naších zemí se premonstráti jako nové společenství velmi rychle rozšířili. Jistou újmu počtu našich klášterů i bratří způsobily v průběhu našich dějin zejména husitské války, zrušení klášterů za Josefa II. A samozřejmě období komunismu.

Takže Strahovský klášter zachránila před demolicí za komunistů knihovna?

Po roce 1950 byli premonstráti ze strahovského kláštera násilně vysídleni. Naší světoznámé knihovně vděčíme za to, že v době totality a částečně i dnes se stal klášter sídlem Památníku národního písemnictví a nebyl použit jako jiné kláštery např. pro potřeby armády, nebo jako skladiště.

Kolik premonstrátských klášterů je v naší republice a kolik má řád bratří?

V současné době působí v Českých zemích 4 samostatné kanonie: Strahov, Želiv, Teplá a Nová říše s celkem asi 150 členy. Je nutné vzpomenout i několik domů ženských.

Premonstráti na Strahově si prý vaří pivo. Jak se jmenuje a jak Vám chutná?

Na Strahově byla opravdu obnovena tradice vaření piva, (ale nejen tam, pivo se vaří i v Želivu) jmenuje se sv. Norbert, vyrábí se ve světlé i tmavé formě a mohu jeho ochutnávku jen vřele doporučit.

Na závěr první části bych se zeptal jestli hrajete rád fotbal, slyšel jsem že na vaší primici hráli vaši spolubratři fotbal s naším spolčem a byly tam dokonce připomínky, že se nedají obehrát když si schovají míč pod kleriku. A též jsem viděl v Praze na Strahově hrát nějaké vaše bratry fotbal na plácku před klášterem.

Mnozí naši bratři fotbal hrají velmi rádi, já sám se přidávám, nejsem až tak moc fotbalový typ, dávám přednost in-line bruslím. Ale na brusle vyjíždím samozřejmě bez hábitu

Děkuji za odpovědi na obecné otázky o řádu a nyní přistoupíme k otázkám ohledně vaší cesty do řádu. Otče můžete nám ve stručnosti říci jak probíhal váš život do chvíle, než jste poznal Krista?

Snažil jsem se žít, myslím, co nejlépe i před konverzí, vystudoval jsem střední technickou školu a úspěšně složil přijímací zkoušky na ČVUT v Praze.

Dostudoval jste vysokou školu? A proč?

Školu jsem nedostudoval, po 3 letech jsem poznal jinou cestu a ta mě úplně strhla

Kdo Vás přivedl k víře?

V mém životě jsem na počátku nepoznal žádného lidského zprostředkovatele, Bůh se mi ozval a já na něj vsadil všechno – a to bylo vyvrcholení mé konverze.

A co říkali Vaši rodiče na to, že jste uvěřil v Boha?

Rodiče nadšení nebyli, asi si tehdy mysleli, že si křesťanstvím úplně spoutám život.

Potom jste se začal připravovat na křest, první sv. přijímání a biřmování, a kdy a kde jste tyto svátosti přijal?

Připravovat na křest jsem se začal na střední škole v Ostravě dokončil jsem ji ve farnosti při katedrále sv. Víta, kde proběhl i můj křest, biřmování a první přijetí eucharistie.

Kdy jste se rozhodl, že se stanete řeholním knězem?

Sám se tomu divím, ale řeholním knězem jsem se toužil stát už v době katechumenátu, tedy ještě před křtem!

Také by nás zajímalo kdy jste poprvé slyšel o řádu premonstrátů?

Studoval jsem postupně spiritualitu všech řádů, ale nakonec jsem zvolil stejně premonstráty, o kterých jsem kdysi četl v novinách.

Potom jste začal pravidelně navštěvovat Strahovský klášter. Kdy jste se rozhodl, že vstoupíte do řádu premonstrátů?

Pevně jsem se rozhodl pro vstup na konci léta roku 1996, na svátek Zasvěcení P. Marie v Jeruzalémě – 21. listopadu jsem svůj úmysl vyjevil strahovskému panu opatovi.

Co se vám líbí na řádu premonstrátů?

Na premonstrátech se mi líbí právě rozdělení duchovního života na život ve společenství a službě věřícím.

Jak na vás zapůsobilo první setkání s opatem Strahovského kláštera?

Na první setkání s naším panem opatem nikdy nezapomenu. Přijal mě velmi vlídně a v mnohém mne v budoucnosti „podržel“.

Potom jste vstoupil do noviciátu. Kdy to bylo?

Do noviciátu jsem vstoupil v září roku 1997.

Jak dlouho probíhá noviciát? A co je jeho náplní?

U nás probíhá noviciát více ne půl druhého roku, jeho posláním je blíže poznat náš řád a rozlišovat své povolání.

Můžete nám otče říci jak probíhá takový všední den novice?

Do všedního dne novice patří včasné vstávání, modlitba, studium řádových tradic, ale i společná práce.

Také bychom byli rádi kdyby jste nám popsal cestu od noviciátu k Věčným slibům. A také jak probíhá všední den člena řádu.

Po úspěšném absolvování noviciátu může adept složit jednoduché sliby na dobu jednoho roku, po jeho vypršení na dobu dalších dvou let a poté následují sliby na celý život tzv. slavné sliby.

Také by nás zajímalo jak probíhá všední den člena řádu.

Po vysvěcení na kněze – po absolvování teol. fakulty UK, začíná novokněz působit ve farnostech, jak jsem již zmiňoval. Jeho denní program je tady také do určité míry ovlivňován chodem farnosti.

Jaké jste přijal řeholní jméno, a proč?

Bedřich je jméno našeho pana opata, jenž působil ve 12. stol. v Holandsku. Vybral mi ho pan opat a já jsem za toto jméno vděčný.

Takže jste byl přijat do řádu premonstrátů a později přijal jáhenské a kněžské svěcení. Jak Vám bylo, když na vás Váš řeholní bratr otec biskup Lobkowicz vkládal ruce, a jak jste své svěcení prožíval?

Svěcení je nepopsatelný okamžik – každý ho prožívá jinak. Pro mě byla tato událost nesmírně radostná, pamatuji se, že při samotném svěcení jsem prosil Pána, abych přijal tento dar přes své nedokonalosti nejlépe jak mohu.

Máte nějaké kněžské heslo?

Jako heslo pro svůj duchovní život i působení jsem si již v noviciátu vybral slova žalmu 70,1: „V tebe Pane jsem vložil svou naději, kéž nejsem zahanben navěky.“

Po vašem vysvěcení jste byl poslán do farnosti Olomouc sv. Kopeček. Kolik Vašich bratři tam je s Vámi a co máte na starosti Vy?

Na Svatém Kopečku je nás celkem 5 kněží, já mám na starosti mládež, staré lidi v domově důchodců a vyučování náboženství.

Na závěr bych se Vás zeptal jestli můžete požehnat všem kdo si tento článek přečtou a také jestli chcete vzkázat něco našim čtenářům?

Žehná nám všem především Bůh sám, požehnání které mě svěřil samozřejmě adresuji vám všem.

 

Přál bych sobě i všem čtenářům, abychom si stále více uvědomovali a poznávali, co všechno dobrého nám Bůh přináší. A ty, co si myslí, že Ho nepotřebují, bych chtěl poprosit jako konvertita, aby mu dali šanci, stojí to za to.

 

Kéž Bůh žehná nám všem.

 

Zobrazeno 3929×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio